Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala cardiovasculara, principalul ucigas in lumea moderna. Conform manualului de medicina, valorile normale ale tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si 85mm Hg pentru tensiunea arteriala diastolica. Aceste valori reprezinta limita superioara a normalului, dar valorile optime sunt chiar mai joase ( sub 130/80 mmHg).
Cresterea tensiunii arteriale peste valorile normale poate ramane mult timp asimptomatica si diagnosticul va fi pus tardiv, cand apar deja complicatiile. De aceea , tensiunea arteriala trebuie controlata periodic.
La peste 95% dintre pacienti HTA este esentiala, in absenta unei cauze organice, iar la 5% dintre pacienti HTA este secundara unei alte boli. In aceste situatii trebuie diagnosticata si tratata boala de baza. HTA secundara apare in boli renale, endocrine, boli cardiace congenitale,etc.
Scopul tratamentului este mentinerea normala a valorilor TA, pentru a evita aparitia complicatiilor. Hipertensiunea este periculoasa prin complicatiile pe care le determina. Hipertensiunea este un factor de risc pentru boli de inima, rinichi sau accidente vasculare cerebrale.
Potasiul este un mineral important in reducerea tensiunii arteriale. Astfel, firma Medicer Bios a realizat mai multe variante de consum a potasiului .
Astfel avem Antihipertensiv Medicer, pe baza de clorura de potasiu si extract de usturoi, sub forma de capsule, ambele componente avand roluri diferite in normalizarea tensiunii arteriale.
Sarea fara sodiu Medicer, constituita numai din clorura de potasiu, pentru persoanele cu hipertensiune mai ridicata si destinata a fi folosita in mancare, in loc de sare de bucatarie (clorura de sodiu).
Sarea cu continut redus de sodiu Medicer, destinata persoanelor cu hipertensiune arteriala moderata si care pastreaza un gust foarte apropiat de sarea de bucatarie.
Potasiul este un mineral de o extrema importanta in sanatatea umana, care necesita un consum zilnic de cel putin 3,5 grame. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu.
Potasiul este un ion ce se gaseste atat in celule cat si in afara lor, in spatiul extracelular, iar concentratiile sale din cele doua medii si echilibrul acestora influenteaza functionalitatea inimii. Potasiul este necesar pentru realizarea corecta a contractiilor musculare, inclusiv a miocardului (muschiul cardiac). Contractiile necontrolate a diversilor muschi creeaza crampe neplacute, acelasi lucru poate aparea si in cazul inimii, dar pentru muschiul cardiac inseamna moartea.
Potasiul si sodiul sunt minerale care lucreaza impreuna pentru mentinerea normala a tensiunii arteriale, dar si pentru contractii eficiente cardiace.Desi permanent se spune ca hipertensivii trebuie sa reduca consumul de sodiu, mai important este sa se realizeze un echilibru intre sodiu si potasiu. Imbunatatind contractiile cardiace, potasiul creste viteza de curgere a sangelui, crescand presiunea dinamica in sensul curgerii ceea ce duce imediat la reducerea presiunii pe peretii vaselor de sange si la reducerea pericolului de spargere la care acestia sunt supusi permanent.
Potasiul si magneziul sunt cele mai importante minerale pentru sustinerea sanatatii inimii si, implicit, pentru supravietuire.
Potasiul este recomandat in doze crescute sportivilor care elimina mult prin transpiratie, precum si celor care folosesc diuretice.
Nu se recomanda in dializa si nici celor care folosesc spironolactona .
Medic Primar Dr Roxana Ionescu