Uleiul de cocos este extras din nucleul de nuca de cocos coapta, ramanand ingredientul principal al dietei in multe regiuni tropicale ale lumii. Cu un punct de ardere de aproximativ 182 °C, uleiul de cocos are o rata de oxidare lenta si, prin urmare, este rezistent la rancezire, fiind valabil pentru un interval lung de timp de 2 ani. Uleiul de cocos nehidrogenat virgin este solid la temperatura sub 25° C si lichid la temperaturi mai mari,.De aceea vara trebuie ambalat in sticle cu dop care nu permite curgerea.
Uleiul de nuca de cocos cuprinde urmatoarele:* Acizi grasi saturati (acid lauric – un agent antimicrobian, acid capric, acid caprilic, acid miristic si acid palmitic)
* Acizi grasi polinesaturati (acidul linoleic)
* Polifenoli ( acidul galic)
* Acizi grasi derivati (betaine, etanolamide, etoxilati, esteri grasi, polisorbati grasi, monogliceride si esterii poliol)
* Vitamine (vitamina E, vitamina K) si minerale (fier)
Uleiul de nuca de cocos este folosit pentru gatit in diferite regiuni si s-a dovedit a fi eficace in mentinerea nivelului de colesterol din sange. Aceasta poate ajuta de asemenea la controlul tensiunii arteriale si al diabetului zaharat. Prin stimularea sistemului imunitar asigura o buna digestie. Chiar si persoanele cu boli de inima si probleme renale pot profita de beneficiile uleiului de cocos.
Femeile cu o varsta inaintata sufera adesea de osteoporoza deoarece oasele nu reusesc sa absoarba un nivel suficient de calciu si magneziu. Uleiul de cocos aplicat pe piele va intari oasele si va calma durerile articulare.
Pierderea in greutate este un termen extrem de cautat in aceste zile. Aproape toata lumea viseaza la un trup subtire si tonifiat, fara suplimente artificiale. Uleiul de nuca de cocos isi aduce si in acest sens aportul!
Cercetarile au aratat ca continutul de grasimi nesaturate din uleiul de cocos poate ajuta la pierderea in greutate. Motivul din spatele acestui paradox este ca ulei de cocos, in ciuda continutului ridicat de calorii (117 calorii la o lingura), este un accelerator de metabolism care ajuta la stimularea glandei tiroide. Deci, daca intentionati sa urmati o dieta cu ulei de nuca de cocos, sunt suficiente 3 linguri de ulei de nuca de cocos pur pe zi. Acesta poate fi un bun inlocuitor pentru alte uleiuri de gatit si copt. In plus, aroma sa este atat de ispititoare incat multe retete delicioase pot fi preparate folosind acest ulei.
Pentru persoanele care au miscari intestinale neregulate, uleiul de nuca de cocos este un aliment natural dezintoxifiant, care ajuta la curatarea completa a organismului. Consumul uleiului de nuca de cocos sub forma de ulei de gatit este foarte sanatos. Acesta ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si previne tot felul de probleme, printre care si sindromul colonului iritabil.
Grasimile saturate au proprietati antimicrobiene si asigura o buna functionare a stomacului, in raport cu diverse bacterii, ciuperci, paraziti etc. care provoaca indigestie. Uleiul de nuca de cocos ajuta, de asemenea, si la absorbtia altor elemente nutritive precum vitamine, minerale si aminoacizi.
Dar luati in considerare faptul ca beneficiile uleiului de nuca de cocos pentru pierderea in greutate sunt eficiente doar cu un program fizic adecvat. Uleiul de nuca de cocos este foarte util pentru persoanele care vor sa slabeasca. Asta datorita lanturilor scurte si medii de acizi grasi, care ajuta la reducerea depozitelor de grasime.
De asemenea, este usor de digerat si ajuta la functionarea sanatoasa a glandei tiroide si a producerii de enzime.
Mai mult, ajuta metabolismul sa functioneze normal, prin eliminarea stresului din pancreas. In felul acesta, se arde mai multa energie. Este foarte sanatos pentru persoanele supraponderale, fiind cunoscut faptul ca cei care locuiesc in zonele tropicale de coasta si care mananca ulei de nuca de cocos zilnic, pe post de ulei de gatit, sunt mereu in forma si nu sufera de astfel de afectiuni.
Oamenii de stiinta cred ca uleiul de cocos functioneaza in cazul bolii Alzheimer dand creierului extra energie. Creierul persoanelor diagnosticate cu acest tip de dementa pur si simplu nu mai are energia de a forma noi amintiri, iar uleiul de cocos actioneaza exact pe acest plan, el continand un tip de grasime numita MCT.
Acest tip de grasime creste abilitatea organismului de a produce chetona, care poate servi ca sursa alternativa de energie pentru creierul lipsit de glucoza al pacientilor bolnavi de Alzheimer.
Acizii grasi cu lant mediu continuti in uleiul de cocos au proprietati antimicrobiene si antivirale, iar continutul mare de acid lauric din uleiul de cocos este intalnit doar in grasimea din laptele matern. Acidul lauric este un acid gras saturat si este principalul acid din compozitia uleiului de nuca de cocos si din cel de palmier. Denumirea chimica a acidului lauric este acid dodecanoic. Datorita compozitiei sale chimice, este capabil sa interactioneze cu substantele cunoscute sub denumirea de solventi polari, din care face parte si apa. In organism, acidul lauric este convertit intr-o substanta denumita manolaurin. El actioneaza printr-un mecanism cu ajutorul caruia intrerupe membrana lipidica a organismelor straine, cum ar fi virusurile, ciupercile si bacteriile. In timp ce monolaurinul ucide aceste micro-organisme nedorite, nu este deloc toxic pentru oameni si nici nu influenteaza functionarea tesuturilor umane.- Acidul lauric este cunoscut pentru abilitatea sa de a stimula metabolismul si de a intari sistemul imunitar, insa efectele sale antimicrobiene sunt cele care-l fac un foarte promitator tratament pentru acnee. Datorita acestui fapt, acidul lauric poate fi integrat si tolerat de catre organism extrem de bine, permitandu-i astfel sa ofere beneficii optime ca tratament al acneei la adulti, in lupta impotriva a P. acnes, bacteria responsabila de aparitia acneei. De asemenea, este util in cazul bolilor de inima,reducand inclusiv valorile crescute ale colesterolului si a presiunii arteriale si prevenind arteroscleroza.
Prezenta trigliceridelor cu lant mediu si a acizilor grasi ajuta la prevenirea bolilor de ficat, deoarece substantele sunt usor transformate in energie atunci cand ajung in ficat. In acest fel, se reduce din sarcina de lucru a ficatului, care nu mai oboseste, si se reduce in acelasi timp si grasimea acumulata la nvelul acestui organ.
Uleiul de nuca de cocos este adesea preferat de catre sportivi, de cei care merg la sala, dar si de cei care tin regim. Motivul este acela ca uleiul de nuca de cocos are mai putine calorii decat alte uleiuri, continutul de grasimi este usor transformat in energie si nu duce la acumularea de grasime in inima si artere.
Uleiul de nuca de cocos ajuta la stimularea energiei si a rezistentei si imbunatateate performantele sportivilor.
Utilizaţi raportul de 1:1 atunci când folosiţi ulei de cocos pentru a înlocui alte uleiuri/untul din reţete.
In formă solida, este un excelent înlocuitor pentru unt/margarină/untură atunci când doriţi să ungeţi tăvile sau să obţineţi cruste delicioase pe plăcinte etc.
In forma lichida, înlocuieşte diverse uleiuri folosite la copt, gătit sau la sotat.
Medic primar Dr Roxana Ionescu